Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vinskola

Hur tar du bäst tillvara på de sista dropparna i vinflaskan?

Är du osäker på vad du kan göra med vin som blivit över efter middagen? Släng det inte! Faktum är att det kan återvinnas på väldigt många sätt. The Wine Companys sommelier Linda Sorby tipsar om hur slattarna bäst tas till vara på.

Det har aldrig varit så aktuellt att återvinna, egenproducera och kompostera som i dag, därför är det inte sällan vinleverantören The Wine Company får frågan om hur överblivet vin bäst tas tillvara på. När en flaska öppnats och vinet får kontakt med syre oxiderar det nämligen, vilket så småningom transformerar det till vinäger. Vin klarar sig dock ofta längre än vad man tror, prova det därför alltid innan du får för dig att göra något annat än att dricka det. Här är The Wine Companys bästa tips på vad som annars går att göra med slattarna.

 

Till matlagning
Att vin passar i såser, grytor, marinader och fonder är sen gammalt. För att inte tala om att vin även är en trevlig ingrediens i recept på bakelser och efterrätter. Men för att slippa ha vinflaskor med gamla slattar i kylskåpet rekommenderar The Wine Company att frysa in det överblivna vinet. Ett tips är att använda isbitspåsar då vin aldrig fryser helt på grund av alkoholen. Dessutom skyddar plasten vinet mot att det oxiderar ytterligare.

 

Fläckborttagning
Ett gammalt trick är att använda vitt vin och bikarbonat för att bekämpa fettfläckar. Faktum är att vitt vin även kan användas för att ta bort rödvinsfläckar. Häll en skvätt på fläcken, låt det verka i cirka tio minuter och skölj sedan med ljummet vatten. Sist men inte minst går det att blanda ut rött vin med vatten och skölja grönsaker och frukt med för att ta död på ovälkomna bakterier.

 

Till dina växter

Apropå bakterier, om du vill få fart på komposten kan du prova att hälla i några droppar vin.
Det hjälper till med att aktivera bakterier och sätter i gång förmultningen, vilket gör den rik på goda bakterier som kan öka tillväxten.

– Har man flera överblivna vinslattar hemma skulle jag vilja slå ett slag för att blanda en klassisk sangria. Eller när kylan smyger sig på en kryddig glögg, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

 

The Wine Company tipsar om tre goda viner som även passar fint såväl till som i mat:

 

Gran Sasso Chardonnay 2017 – Terre di Chieti IGT Farnese
Chardonnay är kanske den mest mångsidiga av de så kallade ädeldruvorna. Hos Farnese framställs ett vin med en frisk, fruktig och autentisk karaktär. Gran Sasso har inte lagrats på träfat och har därför kvar sina friska aromer av persika, lime och citronzest. Det är en utsökt version av den populära italienska vitvinsklassikern.

Passar till och i: Varm smörgås med gratinerad kantarellstuvning eller en moules marinières. Således kan vinet vara både i kantarellstuvningen och användas till att koka musslorna i.
Pris: 89 kr
Artikel-nr.:944049

 

Wolf Blass The Red Label Shiraz Cabernet 2017 – South Eastern Australia
En äkta klassiker från Australien. Där Shiraz spelar huvudrollen och Cabernet Sauvignon tillför substans. Vinet är mjukt med medelfyllig kropp och en påtagligt intensiv, saftig frukt. De milda, mogna bäraromerna lyfts ytterligare av en lätt kryddighet och en fin struktur. En påtagligt fruktig upplevelse som stannar kvar länge i gommen.

Passar till och i: Vegansk pasta bolognese eller rödvinskokt lammstek.
Pris: 99 kr
Artikel-nr.:237567

 

Gérard Bertrand 6ème sens Rouge 2017 – Pays d’Oc IGP
Ett vin för alla sinnen! Languedocvinerna (Pays d’Oc) är kända för sin rubinröda färg och fruktiga, fylliga karaktär. Bertrands cuvée förenar de bästa egenskaperna hos områdena Corbières och Minervois där växtlighet typisk för Medelhavet präglar både landskapet och vinerna. I gommen öppnas en arompalett av vinbär, röda bär och vanilj. Det är balanserat, sammetslent och mjukt. Som smaken av Sydfrankrike.

Passar till och i: Helstekt tupp med rödvinssky eller den franska versionen Coq au vin (funkar lika bra med kyckling).
Pris: 119 kr
Artikel-nr.:827989

Inga kommentarer

    Lämna ett svar