Meny
Druvsorter / Mattips / Serveringstips / Vin & Mat

Köttälskarens favoritvin till en tomahawk steak!

 

 

En tomahawk steak är en stor saftig köttbit av nöt. Det är en ryggbiff där man putsat benet och fått fram en extra lång benklubba. Efter drygt tjugo dagars mörning på benet får köttet en ovanligt intensiv, nötig och smörig smak.

 

Korta fakta om tomahawk steak

  • Smak: saftig, intensiv, lät nötig
  • Näringsvärde per 100 gram: ca 21 g protein, 0 g kolhydrater, 10 g fett
  • Populära maträtter: grillad eller ugnsrostad tomahawk steak
  • Lämpliga viner: intensiva, tanninrika, kryddiga rödviner
  • Egenskaper: en av de saftigaste köttbitarna man kan få enligt många mästerkockar

Typiska kännetecken: Det framträdande benet, fettkärnan och givetvis den namngivande formen.

Intensiva köttaromer hos tomahawk steak

En tomahawk steak har alltid den karakteristiska fettkärnan och man kan nästan se utifrån köttbitens storlek och form var på djuret den suttit. Det är en rejäl köttbit som ofta tillagas på grillen.

Tomahawk smakar bäst ”dry aged” och mycket av det kött som säljs har genomgått den extra mörningsperioden. Under mörningen skapas en extra fin och mör struktur. Om man dessutom lämnar ett oputsat ben förstärks den intensiva köttsmaken ännu mer. För en perfekt smakupplevelse tillagas köttbiten ofta på grillen där den utvecklar fina rökaromer som blir pricken över i.

 

 

Kuriosa: Namnet tomahawk steak kommer från ett indianskt språk där ”tamahaac” är en yxa som användes i strid. Den har samma form som köttbiten med det stora, putsade benet.

Kraftiga och kryddiga rödviner passar perfekt till en tomahawk steak.

 

Välja rätt vin till en tomahawk steak

För att lyfta fram tomahawkens rökaromer bör man välja ett rödvin med en kryddig och intensiv karaktär. Till exempel:

 

Vårt tips! Los Vascos El Aniversario Gran Selección har en perfekt balans mellan syra och tanniner. Det mörka nötköttet passar perfekt till vinets aromer av mogna, röda bär.

 

 

Öl, salt och rött vin – och en tomahawk steak

Om du köper en tomahawk steak ”dry aged” kan du steka den i pannan eller lägga den på grillen. Ett tredje alternativ är tillaga den i ugnen på 90 grader. Ta ut köttet ur kylskåpet i god tid så det hinner nå rumstemperatur innan tillagningen.

Marinera lätt med en god olja, t.ex. oliv- eller sesamolja, och lite salt för att framhäva köttsmakerna. Annan kryddning behövs inte eftersom köttet är så aromatiskt och saftigt i sig.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar