Meny
Kul/Bra att veta / Mattips / Paket & Presenter / Vin & Mat

Hårda klappar eller som dryck till maten: Vin till julens alla tillfällen!

Det blir allt mer vanligt att välja bort kött i vardagen, något som även märks på det klassiska julbordet. De senaste åren har skinka, köttbullar och prinskorv fått ge mer plats åt vegetariska rätter och nya smakkombinationer. Men hur matchar man egentligen vin till detta?

Ett säkert kort är att välja mångfacetterade viner. Champagne är exemplevis en utmärkt kombination till skaldjur och en Riesling gifter sig väl med Janssons frestelse, sill och lutfisk. Rödvinet tar med fördel plats även på det moderna julbordet. Brysselkål och vegetariska pajer i alla dess former matchas nämligen bäst med ett torrt fruktigt och mjukt rött vin samtidigt som den vegetariska lasagnen passar utmärkt med ett lite kraftigare klassiskt vin från Brunello.

– Vegetariska valmöjligheter på julbordet har varit med ett tag men vi ser att trenden håller i sig och dessutom växer sig allt större. Vegansk sill, kålsallader och vegetariska pajer är maträtter som blir vanligare att servera och vi får ofta frågan av våra kunder om hur de ska matcha vin med de alternativen. Något som inte alltid är lätt till julbordets redan stora utbud. Genom att utgå från viner som passar både kött, fisk och vegetarisk mat behöver det dock inte bli så komplicerat, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

– Förutom som dryck till mat fungerar vin dessutom som en utomordentlig julklapp eller present på vinterns bjudningar. En champagne eller ett unikt vin öppnar upp för spännande samtal, framförallt när det är svårt att få tag på, eller endast säljs i små volymer. Exklusivitet är något våra kunder uppskattar, särskilt när ett vin kan lagras länge, avslutar Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Viner till det moderna julbordet:

Champagne Veuve Sainte Dorée Grande Fascination – Brut, Champagne AC
En elegant champagne för våra mest minnesvärda ögonblick och oförglömliga upplevelser. För de tillfällen i livet när en pärlande champagne är det enda rätta. La Fascination är en förstklassig champagne med en generös mousse och mogna, uttrycksfulla aromer. Ett vin med stor finess och komplexitet.
Passar till:Salta, feta snacks eller fisk och skaldjur. Utmärkt som aperitif – att inleda eller avsluta middagen med champagne är alltid ett säkert kort.

Pris: 259 kr
Artikel-nr.: 5499224

Von Felsenheim Riesling Dürkheimer Feuerberg – 2017, Trocken, Pfalz, Tyskland
Det är de unika jordarna som ger vinerna från Pfalz sin omisskännliga karaktär. En av regionen största klassiker är givetvis Riesling. I Von Felsenheims version växer druvorna djupt rotade i sandiga stenjordar. Det ger ett vin med en mångfacetterad, aromatisk doft och en särskild fyllighet i gommen.
Passar till:Janssons frestelse, lax, lutfisk, sill, vitt kött och olika typer av kål.

Pris: 119kr
Artikel-nr.: 992737

Premium Rotspon Winter Edition – 2016, Pays d’Oc IGP
Vinterutgåvan av den omtyckta Premium Rotspon ser inte bara imponerande ut – även innehållet i flaskan är något alldeles extra! Vid den här tiden på året, när dagarna blivit kallare, vill vi nämligen ha kraftiga, fylliga aromer. Vinet har en intensivt fruktig doft av mörka körsbär och en fin kryddighet. Det är harmoniskt och mjukt med en fyllig vaniljton i gommen som kompletterar den mättade frukten. Perfekt för kalla vinterkvällar.
Passar till:Vegetariskt t.ex. paj, julskinka, köttbullar, prinskorvar, rökt kalkon, brysselkål.

Pris: 99kr
Artikel-nr.: 5763978

Villa Remo Brunello – 2013, Brunello di Montalcino DOCG
Brunello di Montalcino är ett av Italiens främsta viner. Det är ett druvrent vin som framställs i södra Toscana av sangiovesedruvor och måste lagras länge innan det kommer ut till försäljning. Villa Remo är ett ovanligt fylligt och koncentrerat vin.
Passar till:Revbensspjäll, rökt fårfiol, korvar, hårda ostar eller vegetarisk lasagne.

Pris: 259kr
Artikel-nr.: 416181

Inga kommentarer

    Lämna ett svar