Meny
Trender

Trenderna att hålla koll på under vinåret 2019!

 

Fler vinbarer, ökad näthandel och lägre alkoholhalt. Så lyder några av trenderna vi kommer att få se mer av under 2019. I samband med internationella vindagen den 22 januari listar The Wine Companys vinexpert Linda Sorby snackisarna för vinåret som gått och nyheterna för året som komma skall.


Digitaliseringen har förändrat vårt konsumentbeteende och näthandeln växer för varje dag som går. Detta märks tydligt för handeln av viner online, som har ökat i popularitet rejält under de senaste åren. Bekvämligheten med leveranser till dörren, flexibiliteten med att kunna handla de tider som passar och ett stort varierat utbud hos ett ökat antal seriösa aktörer för webbviner, är några av de främsta anledningarna. Under 2019, tror The Wine Companys expert att vinindustrin kommer att göra ytterligare investeringar i e-handeln och att konsumenterna kan vänta ett än mer smidigt och lättillgängligt sätt att beställa vin online.

Andra trender att hålla koll på under 2019 är inom miljö och hälsa. Som en följd av den stora hälsotrenden har också intresset för alkoholfria viner och viner med lägre alkoholhalt ökat, något som kommer att bli allt vanligare under 2019 enligt The Wine Company.

På temat miljö är hållbarhet och naturviner något som kan antas komma ännu starkare under 2019. Ett land att hålla extra koll på är Österrike. Många österrikiska vinproducenter arbetar nämligen hårt med hållbarhet och har länge satsat på kvalitet och biodynamisk odling.

– Efterfrågan för vin från mindre länder har börjat dyka upp, såsom Kroatien, Georgien och Grekland. De har alla en lång historia av vintillverkning, men har inte haft lika hög status som klassiska vindistrikt i Frankrike och Italien, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Under de senaste åren har intresset för att besöka vinbarer ökat och under 2018 bjöd den svenska restaurangbranschen på en rad intressanta tillskott. GrusGrus i Stockholm, Julie i Malmö och Bar La Lune i Göteborg är bara några exempel och allt tyder på att vi har fler spännande öppningar att se fram emot under 2019.Viner som kommer trenda under 2019:


Steinpfefferi Grüner Veltliner – 2017,Niederösterreich, Österrike
Saftigt! Så skulle man kunna beskriva Steinpfefferi med ett ord, men naturligtvis har vinet ännu mer att erbjuda. Det har en härlig doft av vita persikor och gröna äpplen. Även smaken påminner om mogna persikor och kompletteras perfekt av en lätt mineralitet och fint integrerade tanniner. Och naturligtvis känner man även den fina pepprighet som har gett vinet dess namn! Krispigt frisk och prisvärd grüner veltliner.
Passar till: Vegetariskt, vit fisk, och kyckling.

Pris: 99 kr
Art.nr: 433 277

Ensédune Muscat Sec – 2017, Coteaux d’Ensérune IGP, Les Vignobles Foncalieu, Frankrike
Muscat är en doftrik druva som Foncalieus vinodlare använder för att framställa torra viner. Bergamott, citrusfrukter, blommiga toner av vita blommor och en fin, mjuk vaniljton bildar en komplex doftbukett. I gommen är vinet elegant och mycket finstämt. Friskheten och fruktigheten dröjer kvar genom hela avslutet.Elegant och kryddigt. Muscatdruvan passar kryddstark mat som blir allt mer populärt hos svenkarna, den klarar sig också bra mot värmeböljor.
Passar till: Aperitif och chevréost

Pris: 119 kr
Art.nr: 421 47

Rumors Roble – 2016, Toro DO, Spanien
Druvorna till Rumors Roble kommer från över 15 år gamla vinstockar. Vinet lyser körsbärsrött i glaset och doften är ren och fruktig med lätta toner av röda blommor. I gommen är det balanserat, välstrukturerat och kraftfullt. Stjärnvinmakaren Cristiano Van Zellers ”Rumors” är verkligen en strålande representant för den spanska regionen Toro. Det är en liten, trendig region med gamla vinstockar.
Passar till: Smakrika rätter av t.ex. nöt, lamm och kalv

Pris: 119 kr
Art.nr: 916 551

Roche Audran Merlot – 2017, Vin de Paysde la Méditerranée IGP Frankrike
Vincent Rochette ägnar sig uteslutande åt biodynamisk odling på vinbergen, vilket gynnar smaken på hans viner. Denna merlot är kryddig med aromer av mörka bär, plommon och svarta vinbär. Även toner av fin choklad, oliver och svartpeppar kan anas. Kraftfullt, livligt och friskt – ett förstklassigt biodynamiskt vin. Biodynamiskt vin med en ren, juicig och bärig arom.
Passar till: Vilt, kryddiga pastarätter och anka.

Pris: 129 kr
Art.nr: 259 120

2 Kommentarer

 • Arla Löthberg
  2019-02-07 at 16:53

  Mycket trevligt att läsa eran vinblogg. Man får alltid lust att handla.

  Svara
  • The Wine Company
   2019-02-08 at 10:23

   Hej Arla, vad roligt att du tycker det! Hoppas du blir nöjd med dina framtida vinköp.
   Med vänliga hälsningar The Wine Company

   Svara

Lämna ett svar