Meny
Frankrike / Italien / Kul/Bra att veta / Mousserande viner / Röda viner / USA / Vinmakare / Vinskola / Vintips

Ikoniska viner som aldrig går ur tiden!

Rött, vitt, rosé. Vi snackar givetvis vin. Det kommer i en mängd upplagor och varianter. Några sticker dock ut ur mängden. Det är de ikoniska vinerna som de flesta någon gång hört talas om, de som passar till festligare tillfällen och har en högre prislapp. Men hur kommer det sig egentligen att ett visst vin blir ikoniskt? The Wine Company tipsar om fem klassiker och berättar om hur de fick sin status.

Vin har en stor plats i både kultur och litteratur. Det du dricker kan vara en statusmarkör, och med rätt person och omgivning, kan vinet till och med få ikonstatus. The Wine Company har sökt i historieböckerna och tagit fram fem klassiker som alla vinälskare bör testa. De har blivit ikoniska på grund av sin smak och historia.

– Det spelar egentligen ingen roll om du är en vinkännare eller nybörjare. Dessa fem viner borde alla som uppskattar vin prova någon gång i livet. Vi har valt ut ikoniska viner som har en fantastisk historia att berätta och som smakar otroligt gott. Om du någon gång i livet har möjlighet att prova ett riktigt fint vin, så välj ett av dessa, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Château Margaux
Redan 1885 rankade Napoleon III, de bästa château-vinerna i den västliga Bordeauxregionen i Frankrike. Château Margaux var en av de fyra högst rankade, och dessa viner håller sig väl än idag. Vinproducenten Château Margaux producerar idag tre olika viner. Flaggskeppet bär samma namn som producenten och är ett av världens mest eftertraktade vin.

Pris: 9 700 kr
Artikel-nr.: 347916

Château Mouton-Rothschild 
Från 1885 skulle det dröja över hundra år innan en annan vinproducent lyckades ta sig in i kategorin med de högst rankade vinerna. Men år 1973 blev Château Mouton-Rothschild klassificerad som ”Premier cru classé”. Dåvarande ägaren Baronen Philippe De Rothschild kämpade länge för att få klassificeringen vilket ingen sedan dess lyckats med. Ingen vinälskare borde missa en klunk från denna berömda vinproducents flaggskepp.

Pris: 9 500 kr
Artikel-nr.: 588976

Opus One
Även den nya världens viner kan vara ikoniska. Opus One är en vinproducent från Oakville, Kalifornien. Vinet produceras till största del av druvan Cabernet Sauvignon och har blivit omnämnt som den bästa Bordeauxblandningen i Napa. Vingården grundades av Robert Mondavi och Baronen Philippe de Rothschild som vi berättade om ovan, i ett unikt samarbete. Ett utmärkt val för att avnjuta en klassiker från den nya världen.

Pris: 3 700 kr
Artikel-nr.: 324356

Dom Pérignon
En vintage-champagne bör alla prova. Dom Pérignon produceras av Moët et Chandon och var James Bonds favorit. Han sägs föredra årgången 1953 i flera av de tidiga filmerna. Det är inte bara James Bond som fått Dom Pérignonen att bli ikonisk. Champagnen serverades på Prins Charles och Prinsessan Dianas bröllop. De valde då 1961 års årgång.

Pris: 1 420 kr
Artikel-nr.: 719740

Vietti Rocche Barolo DOCG
Barolo kallas för ”en kung bland viner och ett vin för kungar”. Vietti Rocche var en av de första vinmakarna att exportera till USA. Han var en banbrytande producent och var tidig med att buteljera sina viner individuellt från olika vingårdslägen. Distriktet Piemonte där Barolo tillverkas är listat på UNESCOs världsarvslista för sitt antika vinodlingslandsskap

Pris: 1 290 kr
Artikel-nr.: 433184

Inga kommentarer

    Lämna ett svar