Meny
Italien / Vinets ursprung / Vinländer / Vinmakare / Vinregioner

Vinpärlor från Toscana!

Toscanas historiska arv

Under medeltiden var det klosterföreståndarna som ansvarade för vinodlingarna, de så kallade ”terre di priori”. Priori var ofta av adlig börd och fungerade som skyddspatroner för klostermunkarna. Givetvis uppskattade de även goda viner. Prästerskapet har haft ett stort infytande på vinodlingen i hela Europa och även Terre de’ Priori knyter an till denna tradition. En viktig del är urvalet och framställningen av vinerna. Här har Terre de‘ Priori en del gemensamt med de stora supertoscanarna. Man använder bara bästa sangiovese och merlotdruvorna från noga utvalda vinodlingar.

Kraftfulla, aromatiska viner från Montepulciano

Regionen Montepulciano i den sydligaste delen av Toscana är mindre kuperad än andra områden och har ett mildare klimat som gynnar druvorna. I den steniga Galestrojorden produceras färre, men desto mer kraftfulla, druvor. Den viktigaste druvsorten är prugnolo gentile, en variant av sangiovesedruvan. Det är en liten, intensivt aromatisk druva som ger eleganta viner med en kraftfull, typisk karaktär. Vino Nobile Riserva är det mest eleganta vinet efter minst tre års mognadslagring på vingården.

Ett stort namn som utlovar kvalitet

Cantina Leonardo da Vinci är ett av Italiens mest kända vinkooperativ och bär med stolthet upp sitt namn. Hemmahörande är Cantina i Italiens toppregion Chianti, bara fem kilometer från huset där den berömde konstnären Leonardo da Vinci föddes. På Chiantis gröna kullar produceras finessrika och intensivt uttrycksfulla viner med en oomtvistat hög kvalitet. Inför 500-årsjubiléet av Leonardo Da Vincis död har Cantinas vinodlare skapat en unik jubileumsriserva som en hyllning till universalgeniet vars målningar och maskiner hänfört en hel värld. Vinetiketten pryds av da Vincis kända flygfarkost ”luftskruven”och druvorna kommer från odlingar som en gång brukades av mästaren själv. Bland lokalbefolkningen var Leonardo da Vinci också känd som en skicklig vinodlare.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar