Meny
Kul/Bra att veta / Vinskola

Så matchar du vinet med din ålder!

På samma sätt som vin ändrar smak med åldern ändras också våra preferenser när det kommer till val av vin, och det är få som har samma favoritvin idag som när de påbörjade sin vinresa. Valet av vin styrs nämligen till stor del av erfarenhet, men också av var vi befinner oss i livet. Men vilka viner passar bäst för olika åldrar? The Wine Company har identifierat fyra olika åldersgrupper och tipsar om hur du bäst väljer vin beroende på vilken du tillhör.

Det finns gott om exempel som stödjer uppfattningen om att våra vinpreferenser baseras på erfarenhet. Många yngre börjar exempelvis med att ta sig an mer lättdruckna viner för att senare skifta till strävare, tyngre smaker. Olika generationer väljer också vin baserat på ekonomi, dieter och trender.

– Jag tycker att det är fantastiskt kul att se hur våra smaksinnen utvecklas i takt med våra erfarenheter. Det vi tidigare tyckte var gott kan några år senare inte alls smaka bra och tvärtom. Det gör att intresset för vin kan följa en genom livet då smaken är i ständig förändring. Sedan finns det självklart personer i tjugoårsåldern som har likartad smak som femtioåringar. Allt beror på erfarenhet, nyfikenhet och hur stort intresse personen har för att testa nya viner, säger Linda Sorby.

Fyra åldersgrupper
Är du yngre med både liten budget och erfarenhet av vin? Eller kanske några år äldre i början av karriären med ett växande vinintresse? The Wine Company har identifierat fyra åldersgrupper i olika skeden av livet och tipsar om hur du bäst kombinerar ditt vin utifrån din ålder:

Ålder 20-25
Det faller sig naturligt för unga vuxna att uppskatta söta och mer lättdruckna viner. Då de inte har lika stor erfarenhet av att dricka vin, är det också vanligt att undvika röda viner med tanniner. Detta är en smak som det tar tid att vänja sig vid, och lämnar en sträv känsla i gommen. Yngre har vanligtvis ett större klimatfokus, vilket gör att många äter vegetarisk och vegansk mat för miljöns skull. Dessutom är det en ålder då flertalet studerar och lever på en begränsad budget.

Strategi: Välj en enklare prosecco som passar till fest. Matcha den vegetariska maten med antingen ett fruktigt vitt vin eller ett friskt glas rosé.

Ålder 26-35
Merparten av personerna i det här åldersspannet är i början av sina karriärer. Efter att ha druckit vin i några år, har många börjat uppskatta viner med högre syra. Syrliga viner upplevs som mindre söta och passar bra till mat, vilket är populärt, då flera har hunnit utveckla ett genuint intresse för matlagning.

Strategi: Byt ut proseccon till champagne eller ett smakrikt vitt vin då dessa är mindre söta. Testa ett friskt glas chardonnay till maten.

Ålder 36-50
I denna grupp är många erfarna vinkonsumenter och därför bekanta med olika smaker. Efter att ha druckit både mustiga och strävare rödvin genom åren har åldersgruppen lärt sig uppskatta vin med fylligare kropp. Sådana viner går dessutom utmärkt ihop med rött kött, något som personer i den här åldern tenderar att konsumera mer än yngre.

Strategi: Välj ett smakrikt och kryddigt vin från Frankrike som passar extra bra till kött under middagsbjudningen.

Ålder 51+
Med erfarenhet av livet har flera utvecklat ett stort intresse för vin och har även samlat på sig mycket kunskap i ämnet. Detta gör att äldre gärna investerar lite mer när de väljer vin. Vissa har tagit sitt intresse till nästa nivå och köper med sig vin på sina resor.

Strategi: Välj ett högkvalitativt italienskt fylligt, rött vin med tydliga tanniner som lämpar sig för lagring.

Fyra passande viner till olika åldersgrupper

Ålder: 20-25

Leon d’Oro Rosato Frizzante
Veneto IGT

Perfekt som aperitif, men passar även mycket bra till lätta och somriga maträtter.

Artikel-nr.: 172983

Pris: 89kr

Ålder: 26-35
Winemakers Selection Chardonnay
2018 Valle Central Viña Luis Felipe Edwards

Perfekt till fågel eller fisk.

Artikel-nr.: 806924
Pris: 95 kr

Ålder: 36-50
Trône du Rhône
2017 Côtes du Rhône AOP

Passar utmärkt till grillat och buffémat.

Artikel-nr.: 782957
Pris: 119 kr

Ålder: 51+
Costallina Barolo
2015 Barolo DOCG

Perfekt följeslagare till smakrik mat som torkad skinka, salami och hårdostar.

Artikel-nr.: 458566
Pris: 249 kr

Inga kommentarer

    Lämna ett svar