Meny
Röda viner / Spanien / Vinets ursprung / Vinmakare / Vinregioner

Rioja Vega – modern klassiker från Spaniens prestigeregion!

Crianza – åldras med elegans

Crianza är en av de högsta kvalitetsbeteckningarna för spanska viner. Enligt riktlinjerna måste vinet lagras i minst två år innan det släpps till försäljning. För röda riojaviner gäller minst ett år på små ekfat följt av ett år på flaska. Under den långa lagringstiden utvecklas fina vanilj- och kryddtoner som gör vinet mjukare, rundare och mer elegant.

Modern klassiker från Spaniens prestigeregion

Rioja Vega – en storslagen vinhistoria

Rioja Vega är en av de äldsta och mest traditionsrika vingårdarna i Rioja. Bodegan grundades redan år 1882 medan vinodlingen vid Ebro floden fortfarande var i sin linda. Vid den här tiden kom många franska vinodlare till Spanien över Pyrenéerna. De var på flykt från den fruktade vinlusen och förde med sig en enorm kunskap om vin.

En av få som har ”Rioja” i namnet

Felipe Ugalde och familjen Muerza drog nytta av fransmännens kunskap när de grundade sin bodega. Snart lanserade de några av regionens första och bästa viner, och deras vingård räknas till pionjärerna i Rioja. Felipe bidrog också till att göra Rioja till ett eget DOC-område år 1925. Än idag har bodegan en särställning och är en av få vingårdar som får använda ”Rioja” inte bara som ursprungsbeteckning utan också som en del av sitt namn.

Erfarenhet och kunskap ger utsökta viner

Felipes anda är fortfarande påtaglig. Han var en vinkonstnär som byggde sin verksamhet på erfarenhet, ny teknik och innovationer i vinkällaren. Rioja Vega utgår fortfarande från grundtanken om att ”endast klassiker är verkligt moderna”. Detta Crianza från den storslagna årgången 2015 är ett bra exempel. Vinmakaren Esperanza Elias har skapat ett vin som övertygat även den internationella vineliten. Sällan har ett vin tilldelats så många guldmedaljer och utmärkelser!

Vinmakerskan Esperanza Elias

Rioja Alta är hjärtat i Rioja

Vinregionen Rioja är den mest berömda och enligt många den bästa i hela Spanien. Den ligger i Ebrodalen i norr mellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda.

Området runt staden Haro i västra delen av Rioja kallas för Rioja Alta. Här produceras de mest storslagna riojavinerna och en av de mest kända vingårdarna är Rioja Vega. Klimatet påverkas av närheten till Atlanten. Heta somrar följs av milda höstar och kyliga vintrar. Jordarna längs Ebro oden, som består av kalkrik och järnhaltig lerjord, är idealiska för att lagra vatten och ge näring till vinstockarna.

Rioja Vega Crianza 2015 Rioja DOCa, Spanien

Pris: 129 kr

Artikel-nr.: 951128

Inga kommentarer

    Lämna ett svar