Meny
Röda viner / Vinmakare / Vinregioner / Vintips

Lär känna det nya Bordeaux – Rothschild Avant Garde!

Bordeaux är ett av världens mest kända vindistrikt och förknippas ofta med framstående röda kvalitetsviner. Nu träder en ny generation vinodlare in i bilden och de är inte rädda för att framställa vin som kan utmana den klassiska bilden av distriktet. The Wine Company har tittat närmare på vinhuset Rothschild och framförallt Saskia de Rothschild som nyligen tog över rodret. 

Det finns drygt 6 300 vinodlare i Bordeaux. Det är ett av världens största vinområden och kallas ofta för vinets huvudstad. Men med berömmelse kommer också förväntan. Den klassiska bilden av vin från Bordeaux har tidigare varit att de bör förvaras i vinkällare under årtionden. Eftersom många av regionens mest välrenommerade märken är förknippade med höga priser, lagring och auktioner, hamnar Bordeaux’s andra viner ofta i skymundan. Men faktum är att det finns gott om viner från distriktet från 90 kronor och uppåt. Nu blåser dessutom nya vindar och i takt med ett förändrat sätt att konsumera vin ändras även sättet hur vinet produceras

– Tidigare har vin ofta sparats till särskilda tillfällen och därför har det även producerats på ett sätt som gör att vinet behövts lagras några år för att smaka som bäst. Idag produceras istället vin utifrån förändrade önskemål av oss konsumenter, vilka är att det ska gå att avnjutas direkt och passa vid många olika tillfällen, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company.

Domaines Barons de Rothschild (Lafite) är ett namn som väger tungt både i Bordeaux och i övriga vinvärlden. För drygt ett år sedan tog den unga journalisten Saskia de Rothschild över vinimperiet efter sin far Eric. Hon är också den första kvinnliga styrelseordföranden för familjens globala vinimperium, som innefattar sju andra vingårdar runt om i världen.

– Rothschild sätter en ny standard över regionen, och introducerar en mer modern vinstil. Deras senaste vin Avant Garde är ett banbrytande projekt som förenar det moderna med de klassiska attribut som kännetecknar Bordeaux. Det är ett välstrukturerat bordeauxvin som inte lämnar någon tvivlandes på dess ursprung, fortsätter Linda Sorby.

Saskia de Rothschild är inte bara ansiktet utåt för företaget som tillverkar några av världens mest berömda röda viner. Hon har också en tydlig vision kring framtidens utmaningar och inom vilka områden som vinhuset måste moderniseras på för att kunna hålla sig levande. Inte minst handlar det om den ökade efterfrågan av ekologiska och biodynamiska viner.

– Saskia de Rothschild har betonat att de behöver hitta sätt att tala till den nya generationens vinkonsumenter. Detta har föranlett ytterligare förändringar i jordbruket, för att bli än mer naturligt och hållbart, avslutar Linda Sorby.

Rothschild Avant Garde Bordeaux,  2016
Bordeaux AOP, Réserve Spéciale Domaines Barons de Rothschild (Lafite)

Artikel-nr.: 973089

Pris:139 kr

Inga kommentarer

    Lämna ett svar