Meny
Mousserande viner / Vinregioner / Vintips

The Wine Company tipsar inför internationella champagnedagen!

Årets bubbligaste dag infaller den 18 oktober – självklart ska den firas med en lika bubblig dryck! Vi talar givetvis om den Internationella Champagnedagen. Denna dryck med ett högt kulturellt värde, tillverkas i distriktet Champagne i Frankrike. The Wine Company tipsar om fyra prisvärda champagner att fira dagen med och berättar mer om drycken.

Cremant, cava och prosecco – det finns en uppsjö av mousserande viner. Det är många som ser dessa som billigare alternativ till klassikern champagne. Något som förbises är dock att champagne kommer i olika prisklasser. Den 18 oktober firas den internationella champagnedagen, och runt om i världen anordnas det tillställningar i dryckens ära. För de som vill delta i festligheterna, listar The Wine Company’s sommelier Linda Sorby, fyra prisvärda alternativ från sortimentet.

– Champagne är en läskande dryck som kännetecknar lyx och fest. Den är oftast dyrare än andra vin och något som därför avnjuts vid särskilda tillfällen. Champagne i den lägre prisklassen håller fortfarande god kvalitet och kan drickas till fest likväl som till vardags. Det är allsidigt och passar perfekt till fördrink, eller som huvudroll i en fruktig drink. Den gör sig dessutom utmärkt till en mängd maträtter, eller till hela middagen vilket en del glömmer bort, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company.

Champagnens historia

Det mousserande vinet kommer från Champagne i norra Frankrike. Den särskiljs från övriga mousserande viner genom att den andra jäsningen sker på flaska. Detta skapar ett högre tryck i flaskan vilket leder till fler bubblor och en krämigare textur. Jästfällningen ger även en tydlig brödton. Sedan 1700-talet har det mousserade vinet producerats i Champagne vilket gör regionen till den plats i världen där vinet producerats längst. Druvsorterna som ingår är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Förhållandet druvorna emellan avgörs av tillverkaren, vilket innebär att det kan vara stor skillnad på smaken. Mängden restsocker i vinet skiljer sig också mellan producenter, vilket kan vara värt att lägga på minnet, då även detta påverkar smakprofilen.

The Wine Company tipsar om fyra prisvärda champagner:

Champagner Konsulat Palace Cuvée Prestige
Brut, Champagner AC

Artikel-nr.: 320157
Pris: 229 kr

Champagner Heidsieck Monopole Rosé
Brut

Artikel-Nr.: 797125
Preis: 389 kr

Inga kommentarer

    Lämna ett svar