Meny
Kul/Bra att veta / Mattips / Vin & Mat

Julbordets oväntade smakkombinationer!

Julafton närmar sig med stormsteg och för många börjar förberedelserna tidigt. Skinka, kål, köttbullar, rödbetssallad och Janssons frestelse är alla favoriter på julbordet. En utmaning kan dock vara att matcha de olika rätterna med en passande dryck. The Wine Company tipsar om sex ljuvligt juliga smakkombinationer som både är oväntade och utsökta.

Att ett kraftigt rödvin gifter sig bra med en bit kött, eller att skaldjur passar perfekt med ett glas bubblande champagne är för många inte en nyhet. Det finns en uppsjö av fantastiska smakkombinationer där ute men vid vissa tillfällen är det svårare att hitta kopplingar mellan mat och dryck. På julbordet exempelvis. Vilka sällsynta vin- och matkombinationer går ihop med det som dukas fram på julafton?

– Målet när vin ska matchas med en maträtt är att de ska komplettera varandra, en riktlinje är att vinet bör vara i samma smakintensitet som maten. Det får även ha en högre syra och sötma än maten för att skapa en fin balans. När du väl börjar bekanta dig med olika viner kommer du bli säkrare och kan experimentera mer. Ibland är de mest oväntade smakkombinationerna de bästa, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company.

The Wine Company listar sex av julbordets mest oväntade smakkombinationer:


1. Champagne och Janssons frestelse
Janssons karakteristiska sälta och krämighet tillsammans med champagnens uppfriskande syra kompletterar varandra perfekt.

2. Provencalsk Rosé och sill
Den klassiska, inlagda sillen, passar ljuvligt ihop med ett lätt, krispigt men ändå fruktigt vin som en provencalsk rosé.

3. Pinotage och julskinka
Gör succé genom att matcha den salta och saftiga julskinkan med ett kryddigt och rökigt vin, som även har en antydan av fruktsötma med mjuka tanniner. Testa en praktfull pinotage eller en vit pinot gris.

4. Côtes du Rhône och rödbetssallad
Rödbetssalladens sötma och syra passar oväntat bra ihop med ett kryddigt och mustigt vin. Detsamma gäller vörtbröd, som gärna kombineras med ett glas Côtes du Rhône.

5. Riesling och köttbullar
Ett djupt och friskt Rieslingvin med fina mineraltoner tillsammans med salta och kryddpeppriga köttbullar skapar en svårslagen smakexplosion. Likaså om du använder dig av vegetarisk färs.

6. Gewurztraminer och griljerad rotselleri
För den som inte äter julskinka är griljerad rotselleri ett populärt vegetariskt alternativ. Det paras bra ihop med ett vitt blommigt vin av djup och söt karaktär.

 

 

Fyra julbordskompatibla viner från The Wine Company: 

Champagne Nicolas Feuillatte Mille?sime?
2009 Brut, Champagne AC

Smakprofil: komplext och moget.

Artikel-nr.: 414963
Pris: 349 kr

Dönnhoff Riesling von Schiefer & Porphyr
2018, Trocken, Nahe

Smakprofil: friskt och fruktigt.

Artikel-nr.: 183347
Pris: 159 kr

Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Rouge
2017, Côtes du Rhône AOP

Smakprofil: kryddigt och mustigt.

Artikel-nr.: 618784
Pris: 139 kr

King’s River Pinotage
2019, WO Robertson Sydafrika

Artikel-nr.: 887922
Pris: 109 kr

Inga kommentarer

    Lämna ett svar