Meny
Roséviner / Vintips

Nu går startskottet för rosésäsongen

Den kalla och mörka vintern har äntligen börjat gå mot sitt slut och framför oss har vi både varmare och ljusare dagar. Och vad är inte ett starkare vårtecken än det första glaset rosé? Inför rosésäsongen tipsar The Wine Company om årets nyheter och delar rosévinets historia tillsammans med förslag på smakparningar till vinet.

Det var några år där rosa inte var ett självklart val men numera byter många svenskar ut det traditionella glaset vitt eller rött mot rosé. Nu börjar den efterlängtade uteserveringspremiären närma sig med stormsteg och vad bör inte glaset fyllas med då om rosévin? För många är drycken starkt förknippat med sommar och värme. Inte helt otippat med tanke på vad vinet passar bäst till. Onlinevinhandlaren The Wine Company tipsar om fem alternativ i sortimentet som gör sig bra till både kött, fisk eller vegetariskt.

– Rosévinets charm ligger i att den ska vara okomplicerad, rättfram och läskande. Många pratar om att rosévin är en smakfull kompromiss av det vita och röda vinets bästa sidor. Roséviner har många olika smaker och aromer, det går att hitta både blommiga och kryddiga toner. Ibland till och med ek, även om det inte är allt för vanligt. Drycken är alltså oerhört mångsidig och passar därför till de flesta måltider, prova ett glas till mexikanskt, skaldjur eller grillat, säger Christelle Rickert, marknadschef på The Wine Company.


Rosévinets historia
Det finns många olika teorier om Rosévinets intåg. Flera historiker menar att det första vinet som tillverkades var ljusrött och som påminner om dagens rosé. Rosévin har en ganska kort historia i Sverige. Det var nämligen först under den senare halvan av 1900-talet som vinet började marknadsföras till allmänheten. Detta skedde inledningsvis genom att prominenta vinhandlare i Sverige spred ordet om det rosa vinet i sina nätverk vilket snabbt spred kunskap om rosévinets kultur i hela landet. En vanlig missuppfattning är att rosévin produceras genom att blanda rött och vitt vin, men detta är inte helt sant. Rosé tillverkas genom en mängd olika röda druvor. Det är dock på detta sätt som roséchampagne produceras.

Tre vårrätter som passar perfekt med rosé?

1. Fransk färskpotatissallad
Den lena senaps-och vinägersåsen, kaprisen och den svenska färskpotatisen tillsammans med ett glas väl kylt rosé kan muntra upp de flesta gästerna.

2. Ugnsbakad laxsida med chimichurri
Den feta laxen och den syrligt kryddstarka chimichurrin tillsammans med rosé är både vackert att duka upp och ett givet succénummer att dra fram på vårens middagar.

3. Crème ninon-soppa och rosé bubbel
Ärtsoppa i all ära men Crème ninon känns både lyxigare och roligare att presentera för sina gäster. Särskilt tillsammans med ett glas bubblande rosé. Toppa soppan med en skvätt av bubblet vid servering för extra fräschör.

5 Roséviner från The Wine Company

En lång flaska ljust rosé med vit etikett
Diamarine 2018
Coteaux Varois en Provence AOP
Pris: 129 kr
Artikel-nr: 326879
En flaska mousserande rosé med rosa och guldig etikett
Conte Amato Frizzante Rosato
Veneto IGT
Preis: SEK 99
Artikel-Nr.: 280288
La Coquette Rosé
Vin de France
Preis: SEK 89
Artikel-Nr.: 661910
En flaska rosé med turkos etikett
Sessantina Primitivo Rosato 2019
Preis: SEK 99
Artikel-Nr.: 566333

Inga kommentarer

    Lämna ett svar