Meny
Från jord till bord / Röda viner / Vinländer / Vinregioner

Moget vin av högsta kvalitet: Marqués de Sandoval Gran Reserva Selección Aniversario

Finessrikt från hög höjd

Inför The Wine Companys tioårsjubileum skapade bodegan Viña la Viña i Valencia det exklusiva vinet Marqués de Sandoval Gran Reserva Selección Aniversario. Till ett vin av den här kalibern används bara de bästa druvorna. Chefsvinmakaren Jorge Caus Pertegaz har använt handplockade druvor från ett unikt läge i Valle de Alforins. Det är ett kargt område med sandiga kalkstensjordar för eleganta viner med stor lagringspotential. Odlingarna i den svala regionen ligger i nordlig riktning, vilket gör att druvorna bevarar sin finess.

Spaniens högsta kvalitetsbeteckning: Gran Reserva

Den spanska vinodlingen omfattas av stränga bestämmelser, inte minst när det gäller framställningen av röda viner. Man tillämpar ett kvalitetssystem i flera steg som börjar med Joven. Det innebär unga, friska viner som släpps till försäljning redan året efter skörd och lagras i barriquefat i högst 6 månader. De kan jämföras med Primeur eller Nouveau i Frankrike. Ett Crianza måste lagras i minst 2 år, varav 6 månader i barrique och ett Reserva i 3 år, varav 12 månader i barrique.

Den högsta kvalitetsbeteckningen är Gran Reserva. Dessa viner släpps till försäljning tidigast 5 år efter att druvorna skördats. De ska lagras minst 18 månader i barriquefat (små fat av fransk eller amerikansk ek).

Typiskt för dessa långlagrade viner är den balanserade karaktären. Tanniner som kan verka påträngande i unga viner får en rund och mjuk karaktär av fatlagringen. Toner av vanilj och lätt rostade aromer från träfaten samspelar perfekt med den tydliga, mogna frukten.

Fingertoppskänsla och kompetens för en perfekt cuvée

Spanska rödviner framställs ofta som druvrena av de klassiska druvsorterna i landet. Vinmakare som vill tillföra mer struktur och substans, eller skapa en egen stil, väljer ofta att framställa cuvéer. Här är fingertoppskänsla och kompetens A och O. Cuvéer tillhör de främsta vinerna även i andra delar av världen – till exempel i Bordeaux eller Toscana där den traditionella druvan sangiovese kombinerats med internationella druvor för succéviner som supertoscanare.

Marqués de Sandoval Gran Reserva Selección Aniversario är en cuvée från vinmakaren Jorge Caus Pertegaz. En exklusiv Special Edition på de spanska druvorna monastrell och tempranillo samt tio procent av den internationella stjärnan cabernet sauvignon. Denna kombination har skapat en gran reserva som perfekt balanserar elegans och kraft, uttrycksfullhet och finess.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar