Meny
Kul/Bra att veta

5 ord att känna till när du dricker (och köper) vin

5 ord att känna till när du dricker (och köper) vin

Är du en av dom som tycker det är svårt att hålla reda på vad alla olika ord inom vinvärlden betyder? Ord och fraser från vinets värld kan kännas både mystiska och överväldigande, men i den här artikeln går vi igenom fem av de vanligaste och viktigaste vintermerna– helt enkelt ord som är bra att känna till för att snabbt få ett hum om vad du kan förvänta dig!

Varietal – ”Endruvsvin” på engelska

Visste du att det finns över 1 000 olika druvsorter som används för att göra vin? Bara i Italien finns det hundratals druvor. Kanske har du hört om de mest kända druvorna; cabernet sauvignon, pinot noir och chardonnay – men känner du till rondinella, grechetto och pignolo? Men det är inte alla länder som döper sina viner efter druvan; till exempel döps viner från Frankrike efter region och inte druvan (se till exempel Bordeauxvin som både kan vara gjort på druvorna Merlot eller Cabernet sauvignon). Några av de vanligaste druvsorterna för varietalvin, dvs vin som gjorts på endast en druva, är pinot noir, syrah och zinfandel.

Tips! Campet Ste Marie Pinot Noir, 2019 är ett Pinot Noir som bjuder på mörka och fruktiga aromer, där de typiska tonerna av körsbär och svarta vinbär träder fram. Vinet är gjort på 100% Pinot Noir druvor och med en återhållsam syra och fint integrerade tanniner är vinet runt, nästan sammetslent och mycket fruktigt och aromatiskt ända till avslutningen. Detta vin passar perfekt till ljusa kötträtter! http://www.the-wine-company.se/vin/campet-ste-marie-pinot-noir-2019

Årgång – vintage

Vinets årgång visar, kort och gott, vilket år som druvorna skördades. Står det 2015 på flaskan så skördades druvorna till det vinet 2015. Men! Eftersom vi lever i en värld där vädret aldrig riktigt går att förutse så kan olika årgångar av druvor resultera i olika viner. Är det ovanligt varmt mognar druvorna snabbare, men det kan också göra druvorna sötare än vanligt vilket till slut ger ett vin som är mer fylligt, mindre surt och med högre alkohol. Men det kan vara svårt att hålla reda på om det var en regnig sommar just den årgången, då är det alltid bäst att googla efter recensioner och läsa kommentarerna i vinbutiken från andra vindrickare!

Gamla världen mot Nya världen

För att vara riktigt generaliserande kan man säga att vin delas upp i två kategorier: Den gamla och den nya världen.

Gamla världen är viner från europeiska länder där den moderna vinframställningen började utvecklas: Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland.

Nya världen är viner från länder som främst importerade vinframställningstekniker från länderna i den gamla världen. Till nya världen hör bland annat: Sydafrika, Australien, USA, Argentina.

Tips! Urmaneta Carmenére, 2020 är ett chilenskt vin från ett av Chiles äldsta vingods. Gjort på samma druvsort som gjorde vin från Bordeaux världsberömda – detta är ett fruktigt, uttrycksfullt och samtidigt mjukt rött vin. https://www.the-wine-company.se/urmeneta-carmenere-100373153/?articleNo=5830773

Tanniner, aciditet och syra

Känslan när man tar en klunk vin, och det känns som att munnen torkar upp – det är tanninerna i vinet du upplever. Egentligen är tanninet en typ av polyfenol – ett ämne som finns i många växter och gör dem svårsmälta och illasmakande. Vinet får sina tanniner både från druvans skal och kärnor men även från vinframställningsprocessen så som ekfat. Eftersom röda viner jäser med skal (och ibland även kärnor och stjälkar) har det generellt mer tanniner än vitt vin.

Tanninet i rödvin gör vinet mer hållbart, och ett vin med hög bitterhet är ett tecken på att det kan lagras. Det är i kombination med syran och alkoholen som tanniner ger vinet sin unika smak.

Aciditet och syra – Det finns flera olika typer av syra som du hittar i ett vin, och de ger alla vinet sin unika smak, eftersmak och struktur. Tanniner har en mer sträv smak medan syrans smak är skarpare och fördjupar vinets smak. Ett vin med låg syra känns ofta både platt och trist att dricka, och kanske ligger det något i att några av världens bästa viner har en sak gemensam – en hög och balanserad syra.

Appellation – lagligt definierade beskrivningar av kvalitet

Att Champagne alltid kommer från just området Champagne i Frankrike känner många till, och även att spanskt bubbel kallas cava och italienskt prosecco. Men det finns många officiella regler och förordningar kring vin. Redan på 1930-talet skapade Frankrike AOC-systemet; ett kvalitetssäkringssystem som sedan spridit sig till andra länder. Systemet reglerar olika vinframställningspraxis, hur vin kan produceras och säljas efter geografiska gränser och olika druvor som kan användas. Låter det krångligt? Till exempel kan rött vin från Bordeaux bara använda fem druvor. Från italienska Toscana, eller närmare bestämt (enligt reglerna) Montalcino kommer Brunello di Montalcino, som måste tillverkas med Sangiovese-druvor. Spanska viner som är märkta med Rioja Reserva har lagrats i minst tre år.

Beteckningarna och dess regler gör att du som konsument kan gissa ett vins stil baserat på just dessa beteckningar, och ofta kan du även få ett hum om vilka druvor som använts.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar