Meny
Vinregioner

Vinfönster i Toscana – en gammal tradition som kommit tillbaka

Vinfönster i Toscana – en gammal tradition som kommit tillbaka

I flera hundra år sålde palatsen i stades Florens vin till stadens invånare genom små luckor i husväggar och murar. Invånare knackade på den lilla trädörren och fick sina flaskor fyllda av anrika vinproducenter, en kär tradition som försvann i början på 1900-talet när lagarna om försäljning av vin ändrades. Men nu, hundratals år senare, har innovativa florentinare åter igen öppnat vinfönsterna för att servera både vin, kaffe och gelato på ett socialt distanserat sätt.

Buchette del vino

Vinfönster, eller på italienska buchette del vino är helt unika för Toscana och finns inte någon annan stans i världen! Det finns över hela 150 stycken vinfönster i Florens, och ännu fler utanför stadens murar, som numer tas om hand av en dedikerad vinfönsterförening.

Vi har sett många exempel på hur världen anpassar sig efter pandemin – artister som håller konserter inför tomma arenor, träningspass på balkonger men också gamla traditioner som återuppstått, där bland de gamla vinfönsterna i Florens. Redan på 1630-talet, när landet drabbades av den italienska pesten, förstod vinsäljare att självisolering och distansering hjälpte att stoppa smittspridningen och luckorna började användas av just denna anledning.

Och nu kan invånare och turister åter igen återuppleva den medeltida uppfinningen tack vare de kreativa restaurang- och barägare som åter öppnat upp försäljningen av vin genom de små fönsterna.

Antinori, Frescobaldi och Ricasoli – Anrika viner direkt från luckan

Vinfönsterna är en del av den florentinska arkitekturen och är unika för Florens och Toscana, men på senare år har dessa före detta vardagliga ting överskuggats av andra sevärdheter i regionen så som stadens Uffizierna, ett av världens främsta och äldsta konstmuseer. Det var i början av 1900-talet när lagarna om försäljning av vin förändrades som vinfönsterna försvann en efter en. Många av fönsterna förlorade även sin ”lucka”, träpanelen, i översvämningarna i staden år 1966.

Matteo Faglia, ordförande i Vinfönsterförbundet, berättar att människor förr kunde knacka på de små träluckorna och få sina flaskor fyllda direkt från de anrika vinfamiljerna Antinoria, Frescobaldi och Ricasoli. Bara i Florens gamla stadsmurar finns över 150 vinfönster, och du hittar ännu fler utanför stadsmurarna. Om du vill veta mer om vinluckorna och var du kan hitta dom, titta in på Buchette del vinos hemsida här.


En bit av Toscana direkt till ditt hem

Kanske känns Toscana och dess vinfönster långt borta, men i vår webbshop hittar du flera av Toscanas mest utsökta viner med gamla anor. Här listar vi några av våra favoriter, en bit av Italien direkt hem till dig!

Palazzo Antinori Rosso 2015, Toscana IGT

Från en av de mest renommerade och berömda vinhusen i Italien kommer det här vinet med kraftiga aromer och en utpräglad personlighet. Toner av körsbärslikör, vinbär, fikon och orientalisk tobak med en diskret doft från ekfat – en harmonisk och elegant bit av Toscana.

Gå till →

Monte Vecchio Chianti Riserva 2016, Chianti Riserva DOCG

En storfavorit hos våra kunder och en guldmedalj från Mundus Vini – det här vinet är rött som rubiner och med en vacker komposition av körsbär, marsipan och karamell. Avslutningen är kryddig med silkeslena tanniner. På vingården i Toscana låter man det här vinet mogna långsamt och det säljs först efter två år, hemma hos dig kan det här vinet både lagras några år eller drickas direkt.

Gå till →

La Braccesca 2016, Vino Nobile di Montepulciano

Med en kraftfull rubinröd färg och kryddiga dofter med toner av tobak, vanilj och mogen frukt är det här ett välbalanserad vin med lång, komplex och lätt mineralbetonad smak. De mjuka tanninerna visar att druvorna fått mogna optimalt, det här vinet är en riktig juvel i Marchesi Antinoris vinkollektion.

Gå till →

Inga kommentarer

    Lämna ett svar