Meny
Guider / Mousserande viner

Allt du behöver veta om mousserande viner

Allt du behöver veta om mousserande viner

Vad passar bättre än ett gott bubbel under julens högtider? I den här artikeln ger vi er både lite fakta om de vanligaste mousserande vinerna samt guidar er till några av våra mousserande favoriter, perfekta att skåla i både i advent och till det nya året.

Torrt eller sött mousserande vin?

Är ett mousserande vin med etiketten extra dry torrare än en brut? Nej, faktiskt inte! Det kan vara förvirrande att tolka de olika termerna på flaskorna, därför har vi här en liten guide till de vanligaste namnen för de olika sockerhalterna i mousserande vin, ju högre sockerhalt desto sötare är vinet. Allt mousserande vin som produceras inom EU måste ha information om dess sötma på etiketten.

 • Brut nature <3g socker/liter
 • Extra brut torrt, 0-6g socker/liter
 • Brut max 12g socker/liter
 • Extra dry 12-20g socker/liter
 • Sec 12-20g socker/liter
 • Demi-sec 33-50g socker/liter
 • Doux >50g socker/liter

Mousserande vins jäsningsmetoder

Traditionella metoden för att tillverka mousserande vin (även kallat champagnemetoden) är att vinet gör en först jäsning på ståltank eller fat, precis som vanligt vin, och sedan görs en andra jäsning i flaskan.

Tankmetoden utgår istället från att både första och andra jäsningen görs i ståltank. Prosecco och Lambrusco är två exempel på mousserande som görs med tankmetoden.

Lagring av mousserande vin

Det enda mousserande vinet som med fördel kan lagras är champagne. Även de enklaste så kallade standard-champagnerna tåls att lagra i flera år, vissa årgångschampagner och andra prestigechampagner i flera årtionden i en bra vinkällare.

Cava och prosecco tjänar ingenting på att lagras under en längre tid utan är bäst att avnjutas friska.

Champagne, Cava och Prosecco – En kort guide till olika typer av mousserande viner

Champagne – världskända bubblor från Frankrike

Bubblorna i den världskända drycken Champagne kommer från att man tillsätter socker och jäst i flaskan, vilket gör att vinet jäser en andra gång i flaskan och får sina kända bubblor. Metoden kallas Méthode Champenoise och har använts för produktion av champagne sedan 1700-talet. För att en flaska champagne ska vara årgångsbetecknad måste den ha lagrats i minst 36 månader.

Men för att det bubblande vinet ska få kallas champagne måste det komma från just distriktet Champagne i norra Frankrike. Här är klimatet så svalt att druvorna knappt mognar vilket ger Champagnen sin friska smak med hög syrehalt. Tre druvsorter används för framställning av champagne, den gröna druvan Chardonnay samt två blåa druvor, Pinot Noir och Pinot Meunier. Champagne undviker att färgas rött av de blåa druvorna genom att druvorna skördas för hand och varsamt pressas utan att de blå skalen krossas.

Champagne finns i en stor bredd av sötma, från helt torra brut nature med mindre än tre gram socker per liter till doux med mer än 50 gram socker per liter. Brut är idag den mest populära versionen med sin låga sockerhalt (<12 gram socker per liter) och torra smak.

Crémant och andra mousserande viner från Frankrike

Champagne må vara det kändaste distriktet i världen för mousserande viner, men det finns även utsökta bubblande viner från andra delar av Frankrike. Ett exempel är crémant, ett vin som framställs på samma sätt som champagne men som tillverkats i andra distrikt. Några av de vanligaste distrikten är Loire, Alsace och Bourgogne.

Cava – Spaniens svar på champagne

Till skillnad från Champagne, som endast får kallas champagne om det kommer från det området i Frankrike, finns det flera tillåtna ursprungsområden i Spanien där druvor till cava får odlas. Det dominerande distriktet är dock Kataloniens Penedédistrikt där hela 90% av världens cava-produktion sker.

Liksom för champagne görs Cava enligt en traditionell metod. Genom att tillsätta socker och jäst i flaskan jäser vinet en andra gång. Klassningen av Cava är liksom den för champagne bestämt efter hur mycket socker som tillsätts, med andra ord hur torr cavan är. Från brut nature som är helt torrt utan tillsatt socker till dolç som har över 50 gram tillsatt socker per liter och passar bäst till desserter.

Lagringstider för cava är minst 9 månader, för Cava Reserva minst 15 månader och för att kallas Gran Reserva ska det ha lagrats i minst 30 månader och vara torrt. Godkänd alkoholhalt för cava är mellan 10,8 och 12,8 volymprocent.

Mousserande vin från Italien

Prosecco – norra Italiens mousserande vin

Prosecco är ett vitt mousserande vin från Venetien. Fram tills 2009 var Prosecco namnet på en grön druvsort, men druvan fick byta namn till glera för att inte förvirras med det populära bubblet.

Prosecco kommer i två olika stilar, en med mindre, lätt pärlande stil på bubblor som kallas frizzante och spumante som är mer likt champagne och cava.

Prosecco kommer i tre olika stilar, beroende på hur hög sockerhalt det har:

 • Brut den mest ovanliga stilen av prosecco som alltid är torr och med en restsockerhalt på 0-12g/liter.
 • Extra dry den traditionella stilen, 12-17g socker/liter.
 • Dry den vanligaste typen med fruktig smak, 16-32g socker/liter.

Frizzante – lätt pärlande version av prosecco

Frizzante är ett enklare bubbel från Italien och finns som både vitt och rosé.

Lambrusco – pärlande vin från Italien

Gjort på den blåa druvan Lambrusco som ger ett pärlande vin – odlas framförallt i de norra delarna av Italien. Samma druva används även i portviner och franska roséviner.

Sekt – mousserande vin från Tyskland och Österrike

Sekt är ett samlingsnamn på det mousserande vin som håller ett visst tryck i flaskan, förutom den gemensamma nämnaren kan bubbel som räknas till tyska eller österrikiska Sekt produceras enligt olika metoder och med olika druvor.

 • Trocken torr
 • Halbtrocken halvtorr

Utvalda favoriter av mousserande viner från vår webbshop

Champagne Sophie Baron Grande Réserve, komplex & mogen champagne

En riktig kundfavorit hos oss och storvinnare hos experter. Endast viner av finaste Réserve-kvalitet har använts och förenats till en enastående Cuvée. Den fina, kvardröjande moussen och den mogna smaken är ett bevis på den framstående kvaliteten. Högklassig champagne till bra pris!

Gå till →

Champagne Heidsieck Monopole Classic Top, aromatisk & frisk champagne

Det här är en champagne som imponerar på alla sätt! Mångbottnade aromer, balanserad mousseu, livlig och volymrikt med toner av äpple, druvor och citrusfrukt. I botten framträder fina aromer av vanilj, croissant och valnöt.

Gå till →

Bouvet Ladubay Bouvet Island Antarctic, aromatiskt & friskt franskt mousserande vin

Det här eleganta mousserande vinet är Bouvet-Ladubays sätt att gratulera The Wine Company till 10-års jubileet! Ett friskt och finessrikt vin som passar bra till att serveras som en fräsch cocktail med is och några blad mynta eller basilika.

Gå till →

Marqués de Sandoval Cava, aromatisk & frisk cava

Från Penedès krithaltiga kalkstensjordar kommer den här cavan, framställd genom traditionell flaskjäsning. Det här är en riktig klassisk cava; med sina friska och fruktiga aromer av mogna äpplen och citrusskal och sin fint pärlande struktur får du uppleva en elegant cava med lång eftersmak.

Gå till →

Bellissimo Prosecco, lätt & fruktig prosecco

Fina bubblor, med en doft av citrus, honung och vita blommor, frisk och klar smak av gröna äpplen och en aning grapefrukt. Det här är ett utsökt mousserande vin med en lätt fruktig och behagligt krispig final.

Gå till →

Bericanto Prosecco Spumante 2018, aromatisk & fruktig årgångsprosecco

Den här årgångsproseccon är gjord på förstaklassiga druvor från en enastående årgång. Framställd som en champagne med dess klassiska flaskjäsning, i glaset ger det en fin aromatisk doft med toner av citrusfrukter och ljusa blommor. Uppfriskande smak med behaglig perlage och en torr, mjuk avslutning.

Gå till →

Fili Merry Christmas Frizzante, lätt & fruktig Prosecco

Från Cantine Sacchetto kommer detta speciella Prosecco, framtaget för kommande högtider. Eleganr och pärlande julvin med aromer av gröna äpplen, lätta limetoner och vita bommor. En lätt och fruktig prosecco med harmonisk och härligt frisk känsla i gommen.

Gå till →

Conte Amato Frizzante Rosato, lätt & fruktig mousserande rosé frizzante

Rosébubbel med små, fina bubblor som utlovar en harmonisk och okomplicerad dryckesupplevelse. Med en livlig doft av mogna sommarfrukter som hallon och sura körsbär är denna rosé frizzante den perfekta aperitifen på terrassen eller balkongen, eller varför inte som en frisk menystart på sommarkvällarna?

Gå till →

Lambrusco Lunato, fruktig & mjuk lambrusco

Rött bubbel från vindistriktet Emilia i Italien, ett idealiskt sommarvin som smakar bäst kylt som både aperitif, till antipasti eller en grillad köttbit. En klassisk lambrusco med torr, aromatisk och lätt pärlande karaktär.

Gå till →

Karl Pfaffmann Riesling Sekt 2018, aromatisk & frisk sekt

En imponerande sekt med frisk fruktighet från citrusfrukter, en aning ananas och saftig persika. Smaken är elegant och visar hur sofistikerad och fin en sekt kan vara. Typiskt rieslingvin, typiskt Pfaffmann. En frisk hälsning från Pfalz som dröjer sig kvar länge!

Gå till →

Inga kommentarer

  Lämna ett svar