Meny
Vinprovning

Provsmakning vin

Hur du provsmakar vin som ett riktigt proffs

Människor har tjänat pengar på professionell vinsmakning i åratal, men vad kan de som inte du kan? Svaret är möjligheten att smaka på vinet effektivt och upptäcka olika typer av vin. Men du kan vara lugn, efter du har läst den här guiden kommer du kunna provsmaka vin som ett riktigt proffs!

Vinprovning hjälper dig att förstå vinet och hjälper dig att ta reda på om du gillar vinet eller inte. Men vinprovning går djupare än att bara smaka på det – vinprovning är en mer kritisk analys av vinet som du gör genom att använda 3 av dina 5 sinnen. Du har väl inte missat att vi i vår webbshop säljer provpaket, perfekta för att ordna din egen vinprovning? Du hittar dem här.

Rätt omgivning

För provsmakning av vin är det viktigt att omgivningen hjälper dig att få till den bästa upplevelsen; ett upplyst rum med naturligt ljus och avsaknad av starka dofter (som tobak, matlagningsdofter och parfym) gör det enklare för dig att analysera vinets aromer och färg.

Ett rent vinglas av rätt form

Kanten på ett vinglas är böjt inåt för att liksom en tratt underlätta för dig att lukta på vinets arom, formen gör även att du enklare kan virvla runt vinet i glaset utan att spilla.

Häll lite vin i glaset

Om du ska provsmaka flera viner på samma dag är det viktigt att hålla både dina smaklökar och ögon öppna länge, häll därför inte mer än någon centimeter av vin i glaset.

Börja med lättare viner

Du bör alltid börja provsmakning med de lättare vinerna: mousserande viner, rosé följt av lätta till fylligare vita viner. Fortsätt sedan med de tyngre vinerna som rött vin, ljusröda viner, fylligare viner och till sist dessertviner.

Anledningen är enkel – det är för att hålla dina smaklökar känsliga så att du bättre kan observera och uppskatta var och en av de olika vinerna. Du bör även dricka lite vatten mellan vinerna för att spara på dina smaklökar, eller förbered bröd eller ostbitar för att hjälpa till att neutralisera dina smaklökar inför nästa vin.

Observera vinets färg

Höj glaset mot en vit bakgrund för att se färgen på vinet du smakar; vinets färger hjälper dig att ge en ledtråd om dess ålder. Analysera både vinets färg i kant och mitt samt dess klarhet.

Vita viner får vanligtvis sin färg när de mognar och åldras, till exempel en mörkare färg från ekfaten de lagrats på. Röda viner förlorar färg med åldern. Unga, röda viner är helt enkelt rödare och med mer violetta nyanser, medan äldre viner får en antydning av brunt runt kanten.

Håll glaset i skaftet

Håll glaset i skaftet, aldrig i kupan, och virvla runt det några gånger i en cirkulär rörelse för att ge mer vinet mer luft, detta gör även att ångor från vinet samlas på glasets sidor vilket gör det enklare för dig att kunna lukta på vinets aromer.

Lägg näsan över kanten på vinglaset

Die meisten Weine haben Aromen von den Trauben, aus denen sie hergestellt wurden, wie Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay und Zinfandel. Es ist leichter, am Glasrand zu riechen und die Weinsorte zu entdecken, denn die Aromen des Weines unterscheiden sich von seinem Geschmack. Je mehr Weine Sie probieren, desto einfacher wird es sein, ihr Aroma zu entdecken!

Die drei verschiedenen Aromastufen

  • Primäres Aroma. Primäre Aromen werden aus Trauben, Früchten, Kräutern und Blumen hergestellt.
  • Sekundäre Aromen. Diese stammen aus der Art und Weise, wie der Wein hergestellt wurde und die Aromen hier enthalten Hefederivate und sind in Weißweinen wie Käse und Nussschalen, Mandeln, Erdnüssen und aussortiertem Bier meist nicht ganz leicht zu erkennen.
  • Tertiäres Aroma. Zu diesen Aromen gehören geröstete Nüsse, verschiedene Arten von Backgewürzen, Vanille, Herbstblätter, alter Tabak, gehärtetes Leder, Zeder und Kokosnuss. Diese Aromen kommen unter anderem aus der Reifung des Weines in der Flasche und wenn der Wein in Eichenfässern gewesen ist.

Ta en klunk!

Svälj inte vinet direkt utan ta en klunk och låt det åka över tungan, från munnen till bakre delen av munnen, tillbaka till munnen och sedan från sida och sida så att det fyller hela munnen precis innan du sväljer – detta gör att du upplever flera av vinets sensationer.

Sie werden feststellen, ob der Wein süß oder sauer ist, wie stark er Alkohol ist, die Eigenschaften des Weins und im Allgemeinen in der Lage sein, den Geschmack und andere Eigenschaften des Weins zu bewerten. Unsere Zungen sind gut darin, Aromen wie süßsur, salzige und bittere Aromen zu entdecken. Weine sind in der Regel leicht sauer aufgrund der Säure in den Trauben gefunden.

Textur

I provsmakning kommer även textur och längd. Vinets konsistens kan uppfattas av din tunga och detta händer framförallt i ett mognare vin med högre alkoholhalt.

Svälj en liten mängd av vinet

Detta för att observera den långvariga känslan av vinet, vinets efterverkningar och eftersmak. Detta är också en del av vinprovningen. Du kommer att märka om vinet har en söt eller bitter känsla. Om du är på en professionell vinprovning kommer du få en skål att spotta ut vinet i, istället för att svälja.

Efter att ha smakat vinet, var inte rädd för att tänk utanför ramarna! Fråga dig själv om smaken är balanserad eller ur balans, om vinet är för surt, har för hög alkoholhalt eller lämnade någon sur smak i munnen. Och den viktigaste frågan av alla, gillade du vinet? Det är så professionella vinsmakare gör det.

Weinpaket Good Choice – intensive Aromen aus aller Welt

https://www.the-wine-company.se/vinpaket-bra-val-S5796891/?articleNo=5796891

Det här paketet innehåller de rätta vinerna för sommarens skönaste kvällar! Från en frisk, mineralisk grüner veltliner till en fruktig Réserve från Rhônedalen, från en chenin blanc från Sydafrika till en klassisk carmenère från Chile, från en fint fruktig pinot grigio till en mogen spansk Reserva – här finns något för alla vinsmaker.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar