Meny
Vinprovning

Provsmakning vin

Hur du provsmakar vin som ett riktigt proffs

Människor har tjänat pengar på professionell vinsmakning i åratal, men vad kan de som inte du kan? Svaret är möjligheten att smaka på vinet effektivt och upptäcka olika typer av vin. Men du kan vara lugn, efter du har läst den här guiden kommer du kunna provsmaka vin som ett riktigt proffs!

Vinprovning hjälper dig att förstå vinet och hjälper dig att ta reda på om du gillar vinet eller inte. Men vinprovning går djupare än att bara smaka på det – vinprovning är en mer kritisk analys av vinet som du gör genom att använda 3 av dina 5 sinnen. Du har väl inte missat att vi i vår webbshop säljer provpaket, perfekta för att ordna din egen vinprovning? Du hittar dem här.

Rätt omgivning

För provsmakning av vin är det viktigt att omgivningen hjälper dig att få till den bästa upplevelsen; ett upplyst rum med naturligt ljus och avsaknad av starka dofter (som tobak, matlagningsdofter och parfym) gör det enklare för dig att analysera vinets aromer och färg.

Ett rent vinglas av rätt form

Kanten på ett vinglas är böjt inåt för att liksom en tratt underlätta för dig att lukta på vinets arom, formen gör även att du enklare kan virvla runt vinet i glaset utan att spilla.

Häll lite vin i glaset

Om du ska provsmaka flera viner på samma dag är det viktigt att hålla både dina smaklökar och ögon öppna länge, häll därför inte mer än någon centimeter av vin i glaset.

Börja med lättare viner

Du bör alltid börja provsmakning med de lättare vinerna: mousserande viner, rosé följt av lätta till fylligare vita viner. Fortsätt sedan med de tyngre vinerna som rött vin, ljusröda viner, fylligare viner och till sist dessertviner.

Anledningen är enkel – det är för att hålla dina smaklökar känsliga så att du bättre kan observera och uppskatta var och en av de olika vinerna. Du bör även dricka lite vatten mellan vinerna för att spara på dina smaklökar, eller förbered bröd eller ostbitar för att hjälpa till att neutralisera dina smaklökar inför nästa vin.

Observera vinets färg

Höj glaset mot en vit bakgrund för att se färgen på vinet du smakar; vinets färger hjälper dig att ge en ledtråd om dess ålder. Analysera både vinets färg i kant och mitt samt dess klarhet.

Vita viner får vanligtvis sin färg när de mognar och åldras, till exempel en mörkare färg från ekfaten de lagrats på. Röda viner förlorar färg med åldern. Unga, röda viner är helt enkelt rödare och med mer violetta nyanser, medan äldre viner får en antydning av brunt runt kanten.

Håll glaset i skaftet

Håll glaset i skaftet, aldrig i kupan, och virvla runt det några gånger i en cirkulär rörelse för att ge mer vinet mer luft, detta gör även att ångor från vinet samlas på glasets sidor vilket gör det enklare för dig att kunna lukta på vinets aromer.

Lägg näsan över kanten på vinglaset

De flesta vinerna har aromer från de druvor de är gjorda av, till exempel cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay och zinfandel. Det är lättare att lukta vid kanten på glaset och upptäcka vintypen, eftersom vinets aromer skiljer sig från dess smak. Ju mer viner du provsmakar, desto lättare blir det att upptäcka efter vilken arom de har!

De tre olika stegen av arom

 • Primära arom. Primära aromer är gjorda av druvor, frukt, örter och blommor.
 • Sekundära aromer. Dessa kommer från hur vinet har framställts och aromerna här inkluderar jästderivat och är oftast inte helt enkla att upptäcka i vita viner som ost- och nötskal, mandel, jordnötter och avslagen öl.
 • Tertiär arom. Dessa aromer inkluderar rostade nötter, olika typer av bakningskryddor, vanilj, höstlöv, gammal tobak, härdat läder, cederträ och kokosnöt. Dessa aromer kommer bland annat från vinets åldrande i flaskan och om vinet legat på ekfat.

Ta en klunk!

Svälj inte vinet direkt utan ta en klunk och låt det åka över tungan, från munnen till bakre delen av munnen, tillbaka till munnen och sedan från sida och sida så att det fyller hela munnen precis innan du sväljer – detta gör att du upplever flera av vinets sensationer.

Du kommer märka om vinet är sött eller surt, hur stark alkohol det har, vinets egenskaper och i allmänhet kunna utvärdera vinets smak och andra egenskaper. Våra tungor är bra på att upptäcka smaker som sötsurt, salt och bittra smaker. Viner är vanligtvis något sura på grund av den syra som finns i druvorna.

Textur

I provsmakning kommer även textur och längd. Vinets konsistens kan uppfattas av din tunga och detta händer framförallt i ett mognare vin med högre alkoholhalt.

Svälj en liten mängd av vinet

Detta för att observera den långvariga känslan av vinet, vinets efterverkningar och eftersmak. Detta är också en del av vinprovningen. Du kommer att märka om vinet har en söt eller bitter känsla. Om du är på en professionell vinprovning kommer du få en skål att spotta ut vinet i, istället för att svälja.

Efter att ha smakat vinet, var inte rädd för att tänk utanför ramarna! Fråga dig själv om smaken är balanserad eller ur balans, om vinet är för surt, har för hög alkoholhalt eller lämnade någon sur smak i munnen. Och den viktigaste frågan av alla, gillade du vinet? Det är så professionella vinsmakare gör det.

Vinpaket – ett perfekt sätt att testa viner och hitta nya favoriter

Vi på The Wine Company erbjuder alltid ett urval av spännande provpaket. Här är några av våra favoriter just nu, direkt från vår vinterkatalog:

Provpaket Rött Vin – intensiva aromer från hela världen

https://www.the-wine-company.se/vin/provpaket-roett-vin-3

I vårt provpaket med röda viner hittar du uttrycksfulla viner med intensiva aromer. Testa dig runt världen med rött vin från Italien, Frankrike, Spanien och Chile.

 • 2x Trône du Rhône 2019
 • 2x Urmeneta Carmenère 2020
 • 2x Marqués de Arragón Reserva 2016
 • 2x Premium Rotspon Réserve Spéciale 2019
 • 2x Contessa Fioranza Chianti Riserva 2016
 • 2x Sessantina Primitivo 2018

Provpaket Vita droppar – klassiker för alla tillfällen

https://www.the-wine-company.se/vin/provpaket-vita-droppar

Vita viner med riktiga klassiker som passar alla tillfällen – vi älskar vitt vin även på vintern! I det här paketet hittar du både en chardonnay, pinot gris, prosecco, en frisk pinot blanc, pikant sauvignong blanc och en pepprig grüner veltliner. Ett perfekt vinpaket för att testa på allt det goda inom vita viner!

 • 2x La Plage des Dames Sauvignon Blanc 2019
 • 2x Bellissimo Prosecco
 • 2x Villa Belvedere Chardonnay 2019
 • 2x Cinolo Pinot Grigio 2019
 • 2x Elbphilharmonie Weißburgunder 2019
 • 2x Das Ist… Grüner Veltliner 2019

Provpaket Upptäcksfärd – Spännande nyheter!

https://www.the-wine-company.se/vin/provpaket-upptaecktsfaerd-1

Det här vinpaketet tar med dig på en spännande upptäcksfärd genom Europas bästa vinregioner och druvsorter. Här hittar du bland annat en fyllig primitivo appassimento med yppig frukt, en mencia från Jakobsleden och en örtig och fin riesling från en ung tysk vinodlare. En spännande smakupplevelse!

 • 2x Bausch Hattenheimer Riesling 2019
 • 2x Campet Ste Marie Pinot Noir 2019
 • 2x Señorio de Peñalba Mencía 2015
 • 2x Terre Vecchie Montepulciano 2018
 • 2x I Crinali Primitivo Appassimento 2019
 • 2x Turno de Noche Malbec 2019

Provpaket Kundfavoriter – en smakresa med populära viner från hela världen

https://www.the-wine-company.se/vin/provpaket-kundfavoriter-2

I det här paketet hittar du inte mindre än 12 olika viner, från Rhône till Kalifornien, från Merlot till Chardonnay. Här hittar du garanterat nya favoriter!

 • 1x Königschaffhauser Vulkanfelsen Grauburgunder 2019
 • 1x Marqués de Sandoval Reserva 2016
 • 1x Cosima Sangiovese Primitivo 2019
 • 1x Premium Rotspon Réserve Spéciale 2019
 • 1x The Big Top Zinfandel 2018
 • 1x King’s River Chenin Blanc 2020
 • 1x Urmeneta Chardonnay 2020
 • 1x Rothschild Aussières Merlot 2018
 • 1x Trône du Rhône 2019
 • 1x Contessa Fioranza Chianti Riserva 2016
 • 1x Sessantina Bianco 2019
 • 1x Baroncello Rosso 2018

Inga kommentarer

  Lämna ett svar