Meny
Mousserande viner

Din guide till nyårsbubblet!

Champagne, cava och prosecco – Din guide till nyårsbubblet!

Bubblorna i en champagne, cava och prosecco ger alltid en sprudlande och uppiggande start på det nya året!

Varför dricker vi champagne på nyår?

Att skåla in det nya året med en nyöppnad flaska bubbel, det kanske känns som en solklar tradition idag. Men har det alltid varit så?

Inte ens det ”nya året” är en särskilt gammal tradition – den gregorianska kalendern började användas här först 1753, och inte ens då firade man nyåret utan det var vintersolståndet som var vinterns höjdpunkt. Det var först vid 1900-talets industrialisering som städerna började fira nyår på det sättet vi känner till det idag. Visste du till exempel att det klassiska nyårsfirandet på Skansen har skett ända sedan 1893? Kyrkornas nyårsklockor börjades höra på radioapparaterna i takt med att allt fler fick radio hemma, men traditionen av att skåla i champagne kom först efter andra världskriget. 

Fyrverkerier, nyårslöften och champagne

Att champagne blev vanligt även hos medelklassen är tack vare efterkrigstidens ekonomiska boom. Med bättre ekonomi hade även en vanlig medborgare råd att köpa champagne till speciella högtider. Och så var alltså historien om hur Champagne, som sedan 1700-talet var en delikatess för överklassen, under 50-talet blev en viktig del i att fira in det nya året. Fest och bubbel, alltså!

Måste det vara just champagne på nyår?

Dom Pérignon och Cristal känns som riktiga nyårsfavoriter, men måste det vara just de bubbelsorterna vi njuter av vid tolvslaget? Såklart det inte behöver vara det! Förutom champagne finns det andra mousserande viner från just Frankrike, som framställs på samma sätt: Crémant, Loire, Alsace och Bourgogne är några av de vanligaste distrikten. Och förutom dessa finns ju också storfavoriterna Cava och Prosecco. 

Guide till att hitta det perfekta mousserande vinet till nyår

Lär dig tolka texten på flaskorna! Visste du till exempel att ett mousserande vin som är markerat med extra dry inte är torrare än en brut? Det kan vara lite förvirrande med hur torrt eller sött ett bubbel egentligen är. Allt mousserande vin som produceras inom EU måste dock ha information om dess sötma på etiketten. Här är en lista på de vanligaste namnen på de olika sockerhalterna, ju högre sockerhalt desto sötare är vinet!

 • Brut nature <3g socker/liter
 • Extra brut torrt, 0-6g socker/liter
 • Brut max 12g socker/liter
 • Extra dry 12-20g socker/liter
 • Sec 12-20g socker/liter
 • Demi-sec 33-50g socker/liter
 • Doux >50g socker/liter

Lagra bubbel?

Att på nyår ta fram en flaska mousserande som lagrats i flera år kan kännas både extra lyxigt och smakfullt, men det betyder inte att allt bubbel vinner på att lagras. De flesta så kallade standard champagnerna tåls att lagras i flera år. Vissa champagner, så som årgångschampagner och olika former av prestigechampagner, kan lagras i flera årtionden i en bra vinkällare.

Cava och prosecco tjänar ingenting på att lagras. Bara att avnjutas som dom är direkt, alltså!

Cava – spanskt bubbel

Precis som för champagne så klassas Cava efter hur mycket socker som tillsätts.

 • Brut nature är helt torrt utan tillsatt socker
 • Dolç har över 50 gram socker och passar bäst till desserter

Prosecco – bubbel från norra Italien

Prosecco kommer i två olika stilar när det gäller bubblor:

 • Frizzante med bubblor i mindre, lätt pärlande stil. Finns som både vitt och rosé
 • Spumante bubblor som är mer lika champagne och cava

Sedan kategoriseras även Prosecco, precis som cava och champagne, efter hur hög sockerhalten är:

 • Brut alltid torr, en ovanlig stil med en restsockerhalt på 0-12g/liter
 • Extra dry den traditionella stilen av Prosecco med 12-17g/liter
 • Dry den vanligaste typen, fruktig smak och sockerhalt på mellan 16-32g socker/liter

Sekt – bubblor från Tyskland och Österrike 

 • Trocken torr
 • Halbtrocken halvtorr

Utvalda favoriter från vår webbshop

Champagne Sophie Baron Grande Réserve, Champagne, Frankrike

En riktig kundfavorit hos oss och storvinnare hos experter. Endast viner av finaste Réserve-kvalitet har använts och förenats till en enastående Cuvée. Den fina, kvardröjande moussen och den mogna smaken är ett bevis på den framstående kvaliteten. Högklassig champagne till bra pris!

Gå till →

Andiamo Prosecco, Venetien, Ialien

Det här är en champagFrisk, lätt och sprudlande – hela världen älskar en mousserande prosecco. Vinets fina pärlor och de delikata aromerna av gröna äpplen och sommarblomster gör det perfekt som aperitif eller välkomstskål. Andiamo är ett harmoniskt och fruktigt vin av den typ som vunnit italienarnas, och många andra européers, hjärta! Rekommendation: Den friska proseccon är ett utmärkt festvin att skåla i, servera till dessert eller dricka som det är. Klassiker: Aperitif

Gå till →

Roger de Flor Cava, Kataloninen, Spanien

Det här är en champagFrisk, lätt och sprudlande – hela världen älskar en mousserande prosecco. Cordoníu är Spaniens äldsta vingård och den omnämns för första gången år 1551. Vinkällaren i Barcelona färdigställdes 1915 och utgör ett ”nationalmonument” och nyckelverk för det moderna Katalonien. Denna Brut följer traditionen och är därmed en klassisk cava med en doft av äpple, citrus och mandelblom samt honung och ffint rostade toner. Smaken är mycket välbalanserad.

Gå till →

Champagne Veuve Sainte Dorée Grande Fascination, Champagne, Frankrike

Det här Stora ögonblick, oförglömliga händelser, speciella tillfällen: Ibland är pärlande champagne det enda rätta när du vill utbringa en skål tillsammans med nära och kära. ”La Grande Fascination” imponerar med högsta kvalitet, kvardröjande mousse, mogna och uttrycksfulla aromer samt stor finess och komplexitet. En ädel champagne som du endast finner hos The Wine Company.

Gå till →

Champagne Charles du Monde Édition Lumière, Champagne, Frankrike

Denna brut är en klassisk cuvée av chardonnay och pinot meunier. Upptäck något unikt! Etiketten lyser i starka färger under UV-ljus. Därför medföljer en liten UV-lampa! Även dess inre värden imponerar: Doften är frisk med toner av citrusfrukt, tropiska frukter och rosenblad. Intrycket i gommen är mjukt, behagligt och harmoniskt balanserat ända till finalen.

Gå till →

Champagne Taittinger Nocturne, Champagne, Frankrike

Är det den ljusgula glansen? Den jämna moussen? Den eleganta bouqueten med toner av nötgifflar och mogen frukt? Eller är det kanske den kvardröjande friska syran och den subtila restsötman, som är så typisk för en champagne sec? Faktum är att det är allt detta tillsammans som gör Nocturne från det berömda champagnehuset Taittinger till en utsökt champagne för festliga tillfällen.

Gå till →

Inga kommentarer

  Lämna ett svar