Meny
Kul/Bra att veta

Vin från rymden!

Att 2020 var ett minst sagt speciellt år kan vi nog alla hålla med om, och så var det även i vinvärlden. I Toscana gick man tillbaka i tiden och öppnade åter igen upp medeltidens vinfönster (du kan läsa mer om det här). Samtidigt siktade man i USA mot stjärnorna och framtiden genom att skicka upp vinflaskor i rymden! Och nej, tyvärr är det inga utomjordiskt vin som upptäckts, utan helt enkelt ett forskningsteam som undersöker nya sätt att odla växter på genom att sända ut 12 flaskor vin och hela 320 vinrankor i rymden.

Lasten med de 12 flaskorna och de 320 vinrankorna sändes ut i november 2019 och mars 2020, och nu när lasten kommer tillbaka till jorden ska forskare undersöka exakt hur mikrogravitation och den ökade strålningsexponeringen har påverkat plantorna. Man vill helt enkelt se hur rymdresan har påverkat plantornas genetiska förändringar och se om det kan ge några ledtrådar till hur man anpassar vinrankor för att växa i miljöer med ett tuffare klimat.

12 flaskor Bordeaux lagrade i rymden

Tyvärr är de 12 vinflaskorna redan bokade av expertsmakare, som kommer se hur både rymdstrålningen och mikrogravitation påverkar vinet. Förutom effekterna på vinrankorna är ett annat mål att hjälpa forskare förstå smakförbättring och konservering av mat. Vin och vinstockar är tydligen idealiska studiematerial!

Men oroa dig inte, det planeras redan att skickas ut fler vinflaskor i rymden. Denna gång för att mäta hur rymdförhållanden påverkar jäsningen av bakterier och jäst. Men det verkar tyvärr som att vi får vänta ett tag innan vi själva kan njuta av en flaska rymdvin.

Vin från världen runt

Okej, vi kan inte erbjuda några vinflaskor som åkt jorden runt (än), men vi kan erbjuda vin från jorden runt! Här är några favoriter från vår nya onlinebutik, en från varje kontinent:

Från Oceanien:

Wakefield Cabernet Sauvignon – Soldränkt, kraftfullt vin från Australien

Gå till →

Från Eurasia:

Petite Sarah Red – fylligt och mättat fruktigt rödvin från Bulgarien

Gå till →

Från Afrika:

Blue Ocean Sauvignon blanc, fylligt vin med utsökt exotisk smak från Sydafrika

Gå till →

Från Nordamerika:

The Big Top Zinfandel, robust och balanserat vin från soliga Kalifornien

Gå till →

Från Sydamerika:

Urmeneta Carmenère, fruktigt och uttrycksfully mjukt vin från Chile

Gå till →

Eller varför inte beställa hem ett av våra provpaket?

Provpaket Smakrik Mix

I det här paketet hittar du hela 12 olika viner, fulla av smak, karaktär och njutning. Du hittar favoriter från världens bästa vinregioner i det här paketet som tar dig världen runt: från Veneto till Pfalz, från Rhône till Rioja, från Sydafrikas kaphalvö till Chile och Stilla havet. Det perfekta provpaketet för dig som vill upptäcka den stora mångfalden som finns bland internationella viner!

Gå till →

Bild från NASA: https://blogs.nasa.gov/spacestation/2021/01/12/cargo-dragon-undocks-from-station-and-heads-for-splashdown/
Information från CNN: https://edition.cnn.com/2021/01/13/world/spacex-wine-space-mission-scli-intl-scn/index.html

Inga kommentarer

    Lämna ett svar