Meny
Vin & Mat

Vin och choklad – Till alla hjärtans dag!

Snart är alla hjärtans dag här, dagen då vi visar vår kärlek till de vi håller nära och kära. Visste du att firandet av Valentindagen var något som den katolska kyrkan sysslade med redan på 400-talet? Varför man firade helgonet Valentinus, eller vem det ens var, vet man inte riktigt. Men idag firar vi högtiden i kärlekens tecken, och dit hör såklart även vår kärlek till vin (och choklad)!

Vin och choklad? Ja!

Självklart går det utmärkt att kombinera vin och choklad, och kombinationen kan vara himmelsk god om den görs rätt. Samtidigt finns det ju lika många olika varianter av choklad som det finns viner, så det kan vara svårt att veta hur man bäst kombinerar dem. 

Visste du att både vin och choklad innehåller tanniner?

Tanniner är ett välkänt ämne i vinet, och de flesta känner till att det är tanninerna som ger vin sin strävhet. Men detta gäller även för choklad! Ju mörkare chokladen är (högre kakaohalt), desto mer tanniner finns det i den, vilket i sin tur ger chokladen sin sträva bitterhet!

En bra tumregel är att vinet bör vara lite sötare än chokladen. Söt choklad kan göra att ett mindre sött vin känns surt och trist. Med andra ord; ju ljusare en choklad är, desto lättare vin passar till.

Kraftigt rött vin + väldigt mörk choklad = ingen bra historia

Att kombinera ett kraftigt och stramt vin med väldigt mörk choklad kan göra att det blir för mycket av det goda; istället rekommenderas tex. portvin som bryter av strävheten i chokladen.

Kombinera gärna fruktig choklad, till exempel apelsinchoklad eller choklad med lime, med ett fruktigt vin. Toner av gröna äpplen och grapefrukt gifter sig fint med mörk choklad som innehåller frukt. 

Vill du testa en spännande smakkombination? Chilichoklad med champagne är en spännande kombo, vi garanterar att du får en smaksensation från chilins hetta i kombination med choklad och champagnens bubblor!

Smaka alltid på chokladen först, sedan vinet

När du ska avnjuta choklad i kombination med vin rekommenderar vi att alltid smaka på chokladen först. Munnens temperatur är perfekt för att få chokladen att smälta, och om man börjar med att dricka vin sänks munnens temperatur (framförallt om man dricker ett kylt vitt vin). Ju kallare din mun är desto mindre får du ut av chokladens smaker.

Några utsökta kombinationer av vin & choklad att testa

Vit choklad – fruktigt, vitt vin eller champagne
Mjölkchoklad – Pinot Noir och Merlot
Mörk choklad (ca 78%) – Amarone
Mörk, bitter choklad – Zinfandel eller Cabernet Sauvignon

Smaksatt choklad

Choklad med havssalt – Cabernet Sauvignon
Apelsinchoklad – Sauvignon Blanc
Mörk apelsinchoklad – Fruktigt vitt vin
Mintchoklad – Cabernet Sauvignon
Choklad med chili – champagne

Inga kommentarer

    Lämna ett svar