Meny
Vinkunskap

Vin & hållbarhet: Hur länge håller egentligen en öppnad flaska vin?

Hållbarhet är ett hett ämne inom både vin- och matvärlden, men den här gången tänkte vi fokusera på vinets hållbarhet i hemmets vrå: Hur länge håller egentligen en öppnad flaska vin, och hur förvarar man egentligen vin så att det håller så länge som möjligt?

Vi har alla varit i situationen där vi har kvar en skvätt rödvin efter helgens middag och står där några dagar senare och undrar om vinet fortfarande är drickbart. Eller det klassiska att man öppnade en flaska, fick mycket över och vill att det ska hålla sig fräscht i några dagar till. I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta för att få vinet att hålla sig gott och njutbart så länge som möjligt.

Vad händer egentligen i flaskan?

När en flaska vin öppnas och utsätts för luft börjar två separata kemiska processer:

Oxidering. Vinets molekyler börjar att förlora sina elektroner vilket gör att molekylerna ändras; vinet börjar helt enkelt att lukta och smaka annorlunda.

Vatten blir till vin, vin blir till ättika. När vinet utsätts för luft börjar också bakterier att konsumera vinet. En av dom är så elak att den börjar bryta ner vinets alkohol och gör om alkoholen, eller etanolen, till ättiksyra.

Så får du vinet att hålla längre

Vin saknar ett bäst-före-datum och dess hållbarhet har många olika parametrar som påverkar: färg, karaktär, kvalitet, förvaring, syrehalt, typ, lagring… Om vinet är lagrat på fat håller det även längre, då vinet redan under processen har utsatts för syre.

Minska vinets oxidering. Det första, och enklaste, sättet att få vinet att hålla länge är att utsätta det för så lite luft som möjligt. Till exempel att sätta tillbaka korken i flaskan så snart som möjligt efter att ni avnjutit vinet. Oxideringen går även fortare ju mindre vin det är kvar i flaskan eller boxen.

Tips! Det är alltid bra att ha en wine stopper till hands om du vill förlänga vinets hållbarhet, så slipper du oroa dig om korken smulades sönder eller gick av.

Lagra vinet kallt. Ett annat sätt som förlänger vinets livslängd är att lagra det i kallare temperaturer; en flaska som står öppen på köksbänken i rumstemperatur går alltså inte att hålla fräsch särskilt länge. In med det öppnade vinet i kylskåpet med andra ord, vitt som rött!

Förvara i mindre butelj. Om du bara har en skvätt vin över, häll den gärna i en mindre butelj och ställ in i kylen.

Vakuumpumpar. Det finns olika typer av vakuumpumpar att köpa på marknaden, men olika tester som gjorts visar att de inte är särskilt hjälpsamma.

Lukta och smaka

Det bästa svaret är förstås att dricka upp allt vin, så det inte finns något att spara. Okej, nu har vi har fått ur oss det dåliga skämtet. Men tyvärr finns det inget riktigt svar. Ett vin är helt enkelt ok att dricka så länge du tycker det smakar gott – ett vin som blivit gammalt blir aldrig farligt att dricka, bara mindre gott. Men en generell regel är att ett rött vin bör drickas inom tre till fem dagar, medan vitt vin håller upp till en vecka i ett kylskåp.

Hjälp, vinet smakar illa/vinäger/konstigt!

Om du smakar på vinet och inte tycker det är drickbart betyder det inte att det behövs slängas. Det kan fortfarande användas i matlagning, såsom i såser eller sparas till att göra egen vinäger.

Generella riktlinjer

Rött vin: 3-5 dagar. Rött vin håller sig i 3-5 dagar, upp till en vecka om det lagrats rätt.

Vitt vin: 3 dagar. Lättare viner håller bara några dagar i kylskåp, fylligare fatlagrade vita viner kan hålla upp till en vecka.

Rosé: 3-4 dagar. Precis som rött och vitt beror det på rosévinets karaktär; ett lättare håller i 3-4 dagar medan ett fylligare lite längre.

Mousserande vin: 3-4 dagar. Ett mousserande vin håller sig smakmässigt i ungefär 3-4 dagar, men själva bubblorna försvinner oftast efter bara någon dag.

Vin på box: Ett boxvin håller generellt längre än vin på flaska tack vare den skyddande gasen som finns i innerpåsen.

  • Rött vin på box håller cirka 6 veckor om det förvaras i kylskåp; står det i rumstemperatur halveras hållbarheten.
  • Vitt och rosévin på box håller omkring 4 veckor då det är känsligare än rött vin på låda.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar