Meny
Vinregioner

Guide till att välja rätt vin 2021

Guide till att välja rätt vin 2021

Oavsett om du är en van vinväljare, eller en av dom som får lätt ångest av att läsa en restaurangs vinlista eller lusläsa vinflaskor i butiken, kan det vara svårt att hitta rätt vin för rätt tillfälle. Ett stort utbud kan kännas nästan överväldigande när man ska handla vin, så här är vår guide till att välja rätt vin för 2021: Fem enkla steg till att hitta det perfekta vinet!

Kom ihåg att oavsett vilket vin du väljer är det inte en måttstock för vem du är, utan ett medel för ditt nöje. Vin ska ge glädje!

Först och främst. När ska du dricka vinet?

Är det till en speciell högtid, en speciell middag, att dricka medans du umgås med vänner eller bara något gott att ha hemma?

Är det en högtid, eller kanske en bröllopsdag, kan det vara roligt att köpa något mer exklusivt. Ska ni laga någon utsökt middag är det inte dumt att anpassa vinet efter måltiden. Är det däremot ett vin som ska drickas tillsammans med goda vänner, där pratet står i centrum mer än vinet, kanske ett exklusivt vin skulle hamna i skymundan. Satsa i stället på ett vin som är utsökt att smutta på under kvällens gång, som främjar den avslappnade glädjen i att umgås med vänner.

Det kanske låter löjligt att kategorisera och välja ett vin efter när ett vin ska drickas, men det kan vara till stor hjälp om man står där och velar mellan olika alternativ. Det är inte omöjligt att översätta känslor till viner, och om du behöver hjälp kan sommeliers och andra försäljare av vin hjälpa dig. 

Hur mycket vill du spendera?

Priset speglar kvalitén, eller hur var det nu?

Det finns utmärkta viner i alla prisklasser, och ingen direkt korrelation mellan vinets pris och dess kvalitet. Samtidigt kan såklart dyra flaskor vara värda varenda krona! Här gäller det att helt enkelt para ihop flaskan med det tillfälle det ska drickas. Är middagen ett speciellt tillfälle, varför inte matcha det med ett speciellt vin? Samtidigt är ett lyxigare, exklusivare vin definitionen av vardagslyx.

Vad gillar du för viner?

Detta kanske är den svåraste frågan av dom alla…

Kanske har du ett hum om vad du är ute efter för vin, kanske inte. Är du en riktig finsmakare vet du nog vad du ska leta efter redan, men om du inte hör till den kategorin är det ingen dum idé att tänka så allmänt som möjligt. Till exempel att du älskar rikt och fruktigt rödvin, eller torrt vitt vin. Eller kanske är en viktig del för dig att vinet ska vara ekologiskt? Det är också en viktig faktor att räkna in. När du inte kan säga specifikt vad du letar efter, tänk större!

Vad ska ätas till vinet?

Nej, man MÅSTE inte kombinera vin med mat… men det förhöjer upplevelsen.

Det finns många do’s and dont’s när det kommer till att para vin och mat, och självklart kan man lägga ner mycket tid på att få ett vin som exakt parning till måltiden. Men de flesta är faktiskt nöjda så länge vinet inte kolliderar med matens smaker; så länge maten inte förstör vinet, eller tvärt om, är det tillräckligt bra. Generaliserade parningar fungerar alltså bra, men ska man dricka något lagrat, sällsynt eller speciellt vin – lägg gärna ner lika mycket möda på att servera en måltid som upplyfter varandras smaker!

Sist men inte minst – Våga fråga om hjälp!

Du vet tillfället, budgeten, din smak och vad som ska ätas, då är det dags att fråga om hjälp!

Man måste inte vara proffs på viner för att kunna njuta av dem! Bra butiker har alltid anställda som brinner för vin och som är redo att hjälpa dig hitta det perfekta vinet efter dina önskemål. Vi på TheWineCompany är stolta över vår kundtjänst som finns redo, måndag till fredag, att hjälpa er med rådgivning och förslag på viner, du hittar våra kontaktuppgifter här.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar